Do krojenia tortu należy użyć ostry nóż,wcześniej zanurzony w gorącej wodzie. Poniżej opisano krok po kroku instrukcję krojenia tortu:
1. Tort kroimy zaczynając czubkiem noża od jego środka , ruchem posuwistym do samego brzegu.
2. Nie należy kroić tortu naciskająć całą powierzchnią noża.
3. Po każdym ukrojonym kawałku nóż należy ponownie zanurzyć w gorącej wodzie i osuszyć go ściereczką.
4. Kawałki pokrojonego tortu należy serwować za pomocą łopatki do jego serwowania.
Torty z elementami dekoracyjnymi:
1. Żywe kwiaty: przed serwowaniem tortu należy wyjąć wszystkie kwiaty zwracająć uwagę na elementy, do których były przymocowane (druciki, drewniane patyczki).
2. Figurki cukrowe: przed serwowaniem należy zdjąć figurkę z tortu. Często figurka jest przymocowana za pomocą drewnianego patyczka, który również trzeba wyjąć.
Torty wielopoziomowe:
1. Każde piętro tortu oddzielone jest niejadalną podkładką wraz z podpórkami (słomki, drewniane patyczki). Po pokrojeniu wyższego piętra podkładkę wraz z pozostałymi elementami należy wyjąć.
2. Tort z masą cukrową należy kroić zaraz po wyjęciu z lodówki (bezpośrednio przed podaniem). W przypadku tortu w kremie należy go wyjąć z lodówki ok. 10-15 minut przed podaniem.